Merj élni 50 felett is: álmok, célok, önmegvalósítás

0 hozzászólás

Írta: Dóczi László

2020.06.10.

Legyél az 50 pluszos úttörők közt, akik nem mondtak le az álmaikról, nem kezdték temetni magukat csak azért, mert elhagyták az ötödik X-et! Elmesélem, hogyan láss neki…

Önmegvalósítás 50 felett: a hozzáállás a kulcs.

Észrevetted már, hogy azok, akik egy születésnap után nekiállnak temetni magukat, nem sokkal később tényleg jelentős állapotromláson mennek keresztül? Míg azok, akik nem riadnak vissza egy számtól, hanem új lehetőségként tekintenek az idő múlására is, tetterővel, ötletekkel teli emberek, akiket mindenki irigyel…

Nem irigyelni kell őket, hanem „utánuk csinálni”! Nekik ugyanis, nem dobott semmivel sem jobbat vagy többet a gép, mint másnak, mindössze képesek pozitív hozzáállással, optimistán nézni a jövőbe, és be is vonzzák maguknak a jót. (Egyébként pedig: őket is érik traumák, csak nem hagyják, hogy ezek határozzák meg őket.)

Irigység helyett inspiráció: az önmegvalósítás első lépcsője

Van, akinek tetszik az élete? Akivel nagyon azonosulni tudsz, de úgy érzed, „sosem lesz olyan jó Neked, mint neki”? Nézd meg, mit tesz másképp! Miben menedzseli másképp az életét? Többet foglalkozik önmagával, önismerettel? Lesd el az ő praktikáit, ha vagytok olyan viszonyban, ne szégyellj kérdezni sem tőle, és figyeld a változást!

Figyelem: az inspiráció nem utánzást jelent, ne az ő életét akard élni! Csak tanulj el hasznos fogásokat tőle, és formáld saját magadra.

Lángoló szenvedély helyett nyugalom és lelkesedés Ilyenkor már nem a vad, magával ragadó érzéseket keresed, sokkal inkább a nyugalomnak, biztonságnak örülsz. Ez azonban nem kell, hogy egyben az unalommal legyen egyenlő. Tanulj meg újra lelkesedni, szenvedélyesen örülni! Mivel tapasztalt, fejlett személyiségként már nem kell a korábban jellemző megfelelésvágyban tobzódnod, bátran lehetsz önmagad.

Keress önazonos hobbikat, és ha nagyobb álmaid vannak, például egy közösség vagy vállalkozás felépítése, indulj el a megvalósítás útján. Már ne menj bele olyan megalkuvásokba, mint régen: 50 felett jön el az az idő, amikor már minden adott hozzá, hogy a saját életedben Te magad legyél a főszereplő.

Egy következő önmegvalósítási lépcső: ne szégyellj kérdezni, élvezd a tanulást!

A gyerekeid türelmetlenül reagálnak, ha valamit kérdezel tőlük? A fiatalabb kollégák úgy néznek Rád, mint egy ufóra, amikor megkérdezed, ez vagy az, amit mondtak, mit jelent? Ne foglalkozz ezzel! Sokkal cikibb lenne az, ha befordulnál, és elengednéd a tanulást, mint az, hogy igenis lépést szeretnél tartani.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy – egy hasonlattal élve – „kamaszként a babazsúron kell tombolnod”, vagyis mindenhova regisztrálni és őrült kihívásokban részt venni! Tartsd szem előtt, hogy mindig annyit tanulj, amennyire az önmegvalósításhoz szükséged van. Ezek a határok tarthatók.

Békélj meg a múlttal, élvezd ki a pillanatot, építsd a jövődet! Minden spirituális útmutatás arra próbál ráirányítani, hogy engedd el a múltat és a jövőt, csak a pillanatnak élj. Azonban ez elég naiv taktika: 50 felett már bizonyára rendelkezel kellő felelősségtudattal ahhoz, hogy tudd, fontos a jövőre is gondolni, a múltat pedig nem lehet csak úgy lerázni. Épp ezért, ha szükséges, kérj szakértő segítséget a múlt feldolgozásában, önismereti folyamatokon keresztül pedig építsd a lehető legjobb jövőt magad számára.

Mindemellett pedig ne felejtsd el a jelen pillanatok megélését: az elrendezett múlt és az optimizmusra okot adó jövő még segítenek is, hogy a jelenben tudj élni. Elvégre, egyik miatt sem kell, hogy fájjon a fejed. Ha egy önmegvalósító, aktív, lelkes és pozitív közösség tagja szeretnél lenni, csatlakozz hozzám, hiszen 50 felett mindent lehet.

Ideje, hogy Te is meglásd magadban a lehetőségeket!

 • Instagram

  No images found!
  Try some other hashtag or username
 • Hasonló bejegyzések

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük