Változik a Világ, Változz vele Te is!

0 hozzászólás

Írta: Dóczi László

2020.05.07.

50 felett mindent lehet?
Ilyenek az új ötvenesek!

Sokan mondják, hogy 50 az új 40, de maradjon csak annyi, amennyi: legyen 50, viseld büszkén, csak épp állj hozzá teljesen új módon! Itthon valamiért beivódott a köztudatba, hogy 50 felett már „lejárt az ember ideje”, és ezt szeretném 180 fokban átfordítani Benned.

Ne hidd el azt, amit az ismerőseid mondanak, és nézz szembe a valósággal: még bőven nem öregedtél ki semmiből, és még mindig rengeteg minden állhat előtted, ha úgy akarod.

Szerintem úgy akarod!

Úgy érzed, számos akadályozó tényező gátolja mindezt? Rosszul érzed magad a bőrödben? Az életközépi válság tünetei sajnos szinte bénítólag hatnak a tettek ellen – nézzük meg közelebbről, miért.

Az életközépi válság háttere és feloldása

A pszichoszociális fejlődés szakaszaiban az 50 év körüli és feletti időszakot az „integritás vagy kétségbeesés” jellemezheti. Előbbi a kedvező, utóbbi a kedvezőtlen állapot. A kétségbeesés érzetétől persze még nem törvényszerű, hogy válságba jutottál volna – viszont épp időben vagy ahhoz, és épp elég figyelmeztetés ez, hogy tegyél valamit.

Kulcs: a hozzáállás

Amikor kérdéseket teszel fel az életedről és annak értelméről, lelki problémának éled meg az éveid számát, lázadozol vagy épp, hogy túl feszélyezett, kontrollált leszel, ezek mind a lelked jelzései neked, hogy cselekedj. Megoldásként a tájékozódási pontok, kapaszkodók, új célok keresését szokták említeni a pszichológusok, én pedig hozzáteszem: olyanokat érdemes keresni, amelyek újabb 50 évre előre mutatnak. 

Közösségünk és lehetőségeink pontosan ezt kínálják Neked, kapaszkodót és új célokat. Sőt, a megvalósítás útján is ott leszünk Neked! 

Ide kattintva jobban megismerhetsz Bennünket!


Önismeret és helyzet-értékelés

Ismerd meg a helyzeted: vannak előnyök és vannak hiányok az életedben, mint mindenkiében. Lásd tisztán a valóságot!

Előnyök 50 felett

 • a gyerekek már kirepültek
 • erősebb, stabilabb önismerettel rendelkezel – vagy épp fokozott eltökéltséggel ennek elérésére
 • van időd és tered az álmok megvalósítására

Ami hiányzik

 • közösség
 • támogatás
 • segítség

Változás 50 felett – lehetséges?

Hogyne volna az! Sőt! Ideje belátni, hogy a világ felgyorsult, és nagyon más, mint 20, 30 évvel ezelőtt volt. Ez persze nem baj; de lényeges az alkalmazkodás.

Az élet szinte minden területén azt mondják, az veszi könnyebben az akadályokat, aki képes alkalmazkodni a változásokhoz. Méghozzá azért, mert a világban egyetlen dolog biztos: maga a változás.

Sok mindent kell megtanulni vagy épp újratanulni; sok minden idegen, és felmerülhet a kérdés: hol van a helyed ebben?

Nem kell egyedül nekivágnod ennek az útnak – segítünk megtalálni!

Nagyon fontos, hogy megtaláld a közösségedet: kortársak, sorstársak, hasonló lelkületű és habitusú emberek képében, akikkel inspiráljátok egymást. Így minden újdonság is könnyebben befogadható, megtanulható lesz.

Az 50 felett mindent lehet pont ezért jött létre… Tarts velünk!

 • Instagram

  No images found!
  Try some other hashtag or username
 • Hasonló bejegyzések

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük